Laatste nieuws:

Orchideeënshow Mergelland 2016.

 

4-5 en 6 maart organiseert ov Mergelland weer haar tweejaarlijkse orchideeënshow bij Intratuin Geleen.
De show die klein van opzet is vind plaats in de kamerplanten kas van Intratuin die in dit weekend een tropische uitstraling heeft.
Door medewerking van leden uit België en Duitsland van bevriende verenigingen kunnen we een breed scala van Orchideeën presenteren.
Ook de bekende vitrine van Mergelland zal weer in volle glorie aanwezig zijn boordevol miniatuur orchideeën.
Er zal een verpotservice zijn alsmede verkoop van een bepekt aantal botanische orchideeën van de leden van Mergelland.
Kijk voor meer info op www.orchidee-mergelland.nl
of  www.facebook.com/intratuingeleen

Orchilim 2015.

Het is al weer drie jaar gelden dat we met veel succes meededen aan Orchilim toen dus in 2012.
De vitrine werd ook dit keer weer geplaatst en op woensdagmiddag en avond waren enkele leden meerdere uren bezig om de vitrine te brengen en te monteren. Dit maal moest de vitrine nog opgehoogd worden aan de voorkant hetgeen natuurlijk extra werk met zich meebracht. De donderdagmorgen waren al weer vroeg enkele leden aanwezig om de vitrine verder aan te kleden en het bijbehorend standje aan de overzijde van de vitrine.
Er was een zekere werkdruk omdat om 12 uur de tentoonstellingsruimte vrij moest zijn dit in verband met de keuring die dan volgde. Door de prima samenwerking en de jarenlange ervaring wisten we dit hetzij nipt te redden.
Vlak voor tijd werd ineens van achteren de vraag gesteld of er nog ruimte was in de vitrine voor een extra plantje. Het was Pierre Engels die eind 2014 met Loes in Portugal is gaan wonen en die dus nu terug was en de draad die hij 25 jaar geleden begon ( het meewerken aan shows) niet kon loslaten. Uiteraard kreeg deze prachtige plant een ereplaats in de vitrine.
Doordat dit alweer de derde show was in zeer korte tijd waren er minder planten dan we normaal aan inzending gewend zijn, tevens moesten de planten verdeeld worden in zowel de vitrine als ook een stand. Toch werd dit ook weer op vakkundige wijze geklaard. Het kleinere aantal planten deed geen afbreuk aan de kwaliteit van de vitrine volgens enkelen zelfs was de vitrine hierdoor rustiger van opzet.
Ook de jury was weer zeer te spreken over onze prestatie want tijdens de openingsceremonie met daarop volgende de prijsuitreiking bleek dat Wily Riksen een zilveren oorkonde behaalde in de categorie miniaturen en dat zelfs de plant uit Portugal van Pierre hier het goud behaalde.
Enkele minuten nadat Hans de oorkonde voor Pierre in ontvangst mocht gaan nemen kon hij terug keren naar voren om de felicitaties  en een plaquette te ontvangen en vervolgens voor de tweede maal op de foto te gaan want Mergelland bleek weer de gouden oorkonde van de jury te hebben gekregen in de categorie beste stand verenigingen.
Elke keer toch weer een waardering voor onze inzet, mooie kwaliteit planten en professionele opbouw van onze stands.
We kunnen trots zijn op de inzet van onze leden en feliciteren dan ook iedereen die hier op welke wijze dan ook aan heeft meegewerkt.
Ook complimenten en felicitaties aan Paul Noben en zijn team voor weer een prachtige Orchilim.

     
     

 


Orchideeënshow Dreiländereck maart 2015.

Donderdag 5 maart waren we weer te gast bij onze vrienden uit Duitsland voor hun tweejaarlijkse show om onze vitrine op te bouwen en in te richten. De locatie dicht bij een nooduitgang in de nieuwe tentoonstellingsruimte zorgde ervoor dat we niet ver hoefden te slepen met onze spullen. De vitrine werd gemonteerd waarna het inrichten kon beginnen. De naamkaartjes waren in de tussentijd al klaar gemaakt en konden na plaatsen van de planten gelijk aan de planten worden bevestigd. We mochten ons gelukkig prijzen met maar liefst 110 planten maar deze moesten wel allemaal op een vakkundige wijze in de vitrine worden geplaatst. Na wat gepuzzel met lianen en boomstronken begon het geraamte al vorm te krijgen. De grote planten werden tegen de achterwand geplaatst en de miniaturen werden op de lianen en boomstronken bevestigd. De potten werden met varens en mos weggewerkt, en na enkele uren zagen we al dat er weer een mooi plaatje tevoorschijn kwam. Toen we tegen half vier de laatste planten hadden verwerkt en het laatste mos was opgebruikt was het tijd om de ramen te poetsen en te plaatsen, een karweitje dat Ed steevast voor zijn rekening neemt. Er werden snel nog enige foto’s genomen en vervolgens gingen de rubbers op de ramen.
Een mooie vitrine lachte ons aan want we hadden van dozen vol orchideeën en hout en mos samen met een berg aluminium en plexiglas een miniatuur tropisch regenwoud weten te creëren waar als het niet zo klein was een mooie tropische vakantie gevierd kon worden.
We namen voor enkele uren afscheid van elkaar want zondag werd alles weer herhaald maar dan in omgekeerde volgorde om weer opgeborgen te worden voor de volgende show die niet lang meer op zich zal laten wachten.
Ook de keuringscommissie ontging al dit fraais niet en waardeerden ons met 3 bronzen 2 zilveren en 1 gouden orchidee en tevens hadden de gouden oorkonde voor de mooiste stand van de show.
We kunnen trots op elkaar zijn dat we na 25 jaar nog steeds samen deze mooie prestatie kunnen neerzetten.
Hans Diederen.

     
     
     
 
     

Tentoonstelling Mergelland 2014.

Onze show in maart zal weer  het nodige te bieden hebben op het gebied van orchideeën.
Samen met onze gastverenigingen zullen we weer een aantal prachtige presentaties bouwen.
Ook is de veelvuldig bekroonde vitrine met miniaturen weer prachtig ingericht .
Er zal weer voldoende verkoop van orchideeën zijn zowel van hybriden van Intratuin als ook van botanische soorten van de leden van Mergelland.
De kamerplantenafdeling van Intratuin te Geleen zal volledig in het teken staan van Orchideeën en andere exotische kamerplanten.
Het assortiment zal nog groter zijn dan normaal gesproken waarbij er ook zal  worden gezorgd  voor diverse aanbiedingen.
Komt u van ver dan kunt  u in het tuin café lekker uitrusten onder het genot van een hapje of een drankje.
Keurmeesters van de Nederlandse Orchideeënvereniging reizen van uit diverse plaatsen in Nederland af om een keuring te verrichten.
De resultaten van deze keuring zijn op de tentoonstellingsdagen zichtbaar bij de bekroonde planten aanwezig.
Kasteelpark Born plaatst enkele terrariums met wandelen takken en andere speciale keversoorten.
Deze tweejaarlijkse gratis te bezoeken show is een mooi uitje voor iedere plantenliefhebber.

Orchilim 2012.


Tijdens in het paasweekend te Alden Biesen gehouden derde Orchilim nam ook Mergelland voor de derde keer deel. De show die goed georganiseerd werd en steeds in omvang toe neemt was ook nu weer van grote klasse. OVV-Vlaanderen regio Limburg had weer voor meer dan 40 stands gezorgd.
Ook in de verkoop was het neusje van de zalm aanwezig en menige verzameling kon dan ook royaal worden uitgebreid.
Leden van onze vereniging waren dan ook al dinsdag en woensdag in touw om de vitrine te brengen en te monteren wat elke keer weer een drukke en tijdrovende bezigheid is. Donderdagmorgen kon de stand en de vitrine worden ingericht waar weer enkele mergellanders tot sluitingstijd van het opbouwen om 14.00 uur de handen vol aan hadden. Maar toen om 14.00 uur alles opgeruimd werd mocht het resultaat er weer zijn. De namen van de deelnemende stands werden afgeplakt want de VKC keuringscommissie moest hun taak zo eerlijk mogelijk kunnen volbrengen.
Toen om 19.30 uur de officiële opening plaatsvond waarbij meer dan 200 genodigden aanwezig waren werd een nieuwe Paphiopedilum soort gedoopt met de naam Alden Biesen.
Vervolgens werd de show geopend en deed de voorzitter van de VKC de prijzen bekend maken van de keuring.
Wij mochten ons verheugen in het bezit te zijn van de derde mooiste miniatuur van de tentoonstelling.
Dit was de Platystele misera van Wil Riksen een plant die tijdens onze show de NOV keurmeesters ook al niet was ontgaan.
Nog groter was de verrassing toen bleek dat we de eerste prijs voor de showstanden verenigingen hadden behaald. Onder luid applaus mocht dan ook de trofee in ontvangst worden genomen.
Toen de show die druk werd bezocht op paasmaandag weer was afgelopen mocht de vitrine en de stand weer opgeruimd worden. Een aantal leden zorgden ervoor dat weer alles goed verpakt werd en werd opgeslagen voor de volgende show.
We kunnen terugkijken op een mooie en gezellige show maar vooral voor ons ook een succesvolle show wat betreft de waardering van een ieder.
We feliciteren Paul en alle leden van zijn club voor weer een prachtige orchideeënshow Orchilim 2012.

Klik op de foto voor vergroting  
     
     
     
     
   
     

Orchideeënshow Aken. (Zie ook slideshow op YouTube)

Tijdens de begin februari gehouden show van Drieländereck was Mergelland aanwezig met een grote stand.
Deze bestond uit een grondpresentatie en de grote vitrine. In totaal werden 128 planten gepresenteerd.
De keuringscommissie beloonde Mergelland met de derde gouden oorkonde op rij voor de beste stand.
Een resultaat waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Naast de gouden stand waren er nog zes bronzen vier zilveren en één gouden oorkonde voor individuele planten.

Klik op de foto voor vergroting  
     
     
   
     

Orchideeënshow Aken 13-14-15 April 2013.

De Orchideeënshow in Aken is al jaren een begrip.
Zo ook de locatie, de stadskwekerij  met zijn regenwoud aan planten waar de orchideeën tussen in geplaatst werden.
Dit jaar was de show verplaatst naar de binnenbak van de manege van de Albert Vahle Halle slechts op een steenworp afstand van de vorige locatie.
De enorme hal bood naast een ruime parkeergelegenheid heel veel ruimte om te bouwen en voor de kwekers om hun handel uit te stallen.
Helaas moesten we de royale beplanting missen en moesten er zelf planten worden geregeld om de stand aan te kleden.
Al op de woensdag was de vitrine van Mergelland gebracht en opgebouwd zodat we op de donderdag gelijk met inrichten konden beginnen.
Naast de 140 orchideeën die we als Mergelland bij elkaar hadden waren er ook nog twee dozen orchideeën van Intratuin en een volle auto met mos, varens, hedera ’s, en andere planten.
Het bouwen kon beginnen. Terwijl enkele leden in de vitrine bezig waren met het plaatsen van de achterwand en de waterornamenten werd de stand gebouwd en aan een tafel naast de stand werd weer gewerkt aan de naamkaartjes voor bij de planten. Omdat we allemaal vroeg aanwezig waren kon er in alle rust gewerkt worden.
Er waren weer heel veel en mooie planten door de leden bijeen gebracht iets waar we op gehoopt hadden maar niet verwacht gezien de situatie een maand geleden toen we slechts een kleine hoeveelheid planten bij elkaar kregen.
Toen de stand die volledig in geelwit tinten was opgebouwd klaar was kon aan het inrichten van de vitrine worden begonnen. De stand was tot volle tevredenheid gemaakt met in het hart een geweldige cymbidium pronkend op een driepoot van stammen. Met zijn 10 meer dan 60cm lange bloemtakken die ook nog eens volledig in bloei stonden vormde hij het pronkstuk van de stand.
Op dus naar de vitrine. Het is steeds de kunst om de grote hoeveelheid planten goed te verdelen zodat ze allemaal goed tot hun recht komen en het geheel ook nog eens een eenheid vormt en rust uitstraalt. Door ook in de vitrine in kleurgroepen te werken probeerden we dit te bereiken.AL menigmaal werd dan ook de vitrine en stand met goud bekroond door de diverse keuringscommissies tijdens grote shows in binnen en buitenland. Toen de laatste plant enkele uren later was ingewerkt en het glas werd gepoetst om vervolgens de vitrine af te sluiten waren we weer zeer tevreden over het resultaat wat zichtbaar was.
Een prachtige stand en een schitterende vitrine zoals van Mergelland inmiddels verwacht wordt.
Vele stands moesten nog worden afgebouwd of er moest zelfs nog aan worden begonnen maar voor ons was het rondkijken en genieten of naar de verkoop neuzen of het zoveelste kopje koffie nuttigen die voortdurend werden aangereikt door organiserende vereniging Dreiländereck.
Langzaam kwamen er stands af welke allemaal even prachtig uitzagen, ondertussen was de Belgische televisie opnames aan het maken. Aan aandacht van de media is in Duitsland geen gebrek wat natuurlijk van groot belang is om de vele bezoekers te kunnen krijgen die een show van dit formaat nodig heeft. Een 19-koppig keuringsteam doorliep de show om de oorkondes te verdelen.
Dat dit voor mergelland weer gunstig uitviel bleek later.
Met maar liefst drie zilveren, twee bronzen en een gouden oorkonde voor individuele planten  waren we al zeer tevreden.
Maar hierbij kwam ook nog de champion of the show en de gouden oorkonde voor de stand.
Een verbluffend resultaat waar we natuurlijk weer apetrots op zijn.

Klik op de foto voor vergroting  
     
     
     
     
     
 
     
 

Vanaf 1990 nemen wij deel aan, of organiseren zelf tentoonstellingen, hier een overzicht van de behaalde resulten

Tentoonstelling 2012