Activiteiten:

Succesvolle Orchideeën verpot dag bij Intratuin.

Zaterdag 14 maart waren al om half tien enkele dames met dozen vol Orchideeën aanwezig  om deze te laten verplanten. Al snel kwamen er meer planten bij zodat onze leden Jos, Cor en Carlo zich geen moment hoefden te vervelen. Rond de middaguren werd het even rustiger maar toen de aflossing kwam van André en Etienne kwamen ook de planten weer. Tegen vier uur werd het rustig en kon er tijdig met opruimen worden begonnen. Al met al kunnen we weer spreken van een geslaagde verpot dag.
Hans Diederen.

klik op de foto voor vergroting  
     
     
   

Orchideeënvereniging Mergelland jubileert!!

Het is al weer enige weken geleden dat we ons 25-jarig jubileum gevierd hebben.
Graag wil ik daar toch nog even op terugkijken, op die gezellige middag die ons bestuur ons
heeft bezorgd.
Om twee uur waren alle leden met partner aanwezig en opende onze voorzitster de
bijeenkomst door iedereen welkom te heten,
alsmede de genodigden en onze bevriende verenigingen:
Orchideenfreunde Aachen Dreiländereck ,  Orchideeënvereniging Vlaanderen afd. Limburg ,
Orchideeënvereniging Brabant Zuid Oost.
Ook aanwezig was de voorzitter van de Nederlandse orchideeën Vereniging NOV.
En een afvaardiging van tuincentrum Intratuin Sittard-Geleen, waar we elke twee jaar onze
tentoonstelling mogen inrichten.

Als eerste werden de zes jubilarissen  gefeliciteerd en bedacht met een enveloppe met mooie inhoud en een goeie fles om na te spoelen, daarna werden de echtgenotes in de bloemen gezet, een prachtig bouket, alles onder het geflits van de aanwezige fotografen.
Ook hield de NOV-voorzitter een speech om onze vereniging te feliciteren en werden we gefeliciteerd door de voorzitter van Dreiländereck, die een enveloppe aanbood.

Alle tafels waren goed gevuld met gebak en koffie zoveel als we wensten.
Toen de rust was weergekeerd werd langs alle zijwanden van de zaal een foto-presentatie onthuld met foto’s van alle evenementen en tentoonstellingen van het afgelopen
25-jarig bestaan.
Het was echt genieten om te zien wat al die tijd gebeurd is, foto’s van onze tentoonstellingen en de opbouw hiervan, foto’s van de vele reisjes die we gemaakt hebben, prachtige herinneringen, voor velen lang geleden, er waren mensen die zichzelf niet meer herkenden op de foto.
Meteen kwamen veel verhalen van vroeger voorbij hoe en wat we allemaal gepresteerd hebben in de loop der jaren en tevens met een beetje sombere gedachten, dat we dit nu niet meer voor elkaar krijgen omdat ons clubje veroudert en te klein is geworden.
Tijdens al deze verhalen werd er gezellig een borrel of sapje gedronken en werden we voor het afsluiten nog op een geweldig koud en warm buffet getracteerd.

Mijn verhaal wil ik besluiten met ons bestuur een grote pluim op de hoed te steken voor de organisatie van zo’n geweldig feest, hartelijk dank hiervoor!!!

Vriendelijke groet,
Een jubilaris.

klik op de foto voor vergroting  
     
 
     
     

Bloemschikavond bij Mergelland.

Dat er vele informatieve en leerzame avonden over orchideeën worden gehouden mag wel duidelijk en voor de hand liggend zijn.
En dat er ook aan de gezelligheid tijdens de avonden wordt gedacht is ook niet zo heel vreemd.
Zo is één van de bestuursleden in het bezit van zijn middelbare tuinbouwschool  diploma bloemschikken dus dit bood de mogelijkheid om zonder extra kosten (in deze tijd ook niet geheel onbelangrijk) een gezellige bloemschikavond te houden.
Er werden door de vereniging diverse materialen aangeschaft en de leden namen nog vanuit hun tuin bloemen, takken en bessen mee die vervolgens op de vloer uitgespreid werden zodat iedereen hiervan kon gebruiken.
Er waren voor elk rozen anthuriums en een orchideeëntakje beschikbaar naast de vele andere materialen zodat er een leuk bloemstuk gemaakt kon worden.
Er werd eerst een voorbeeld  bloemstuk gemaakt en enkele tips gegeven alvorens men zelf aan de slag kon gaan.
Heel enthousiast werd er dan ook begonnen met het creëren van de bloemstukken.
Aan het eind van de avond stond er dan ook een mooie verzameling bloemwerk en waren enkel tevreden gezichten.
Na  dat de stukken besproken waren en er nog enkele tips volgden voor toekomstige creaties werden de bloemstukken vol trots mee naar huis genomen om hoogstwaarschijnlijk een leuk plekje te krijgen tussen de orchideeën.
Hans Diederen.

klik op de foto voor vergroting  
     
     
   

Succesvolle orchideeën verpotdagen, bij Intratuin Geleen.

23 en 24 maart 2013 was weer het weekend dat de orchideeënliefhebbers met hun planten naar Intratuin Geleen konden komen om hun planten te laten nakijken en verpotten.
Velen trotseerden de ijzige kou en de zoveelste sneeuwbui van deze winter pardon lente, om met hun goed ingepakte planten langs te komen.
De merendeel Phalaenopsisplanten waren vaak van een goede kwaliteit maar zeer zeker aan verpotten toe.
Leuk is ook het jaarlijks terugkeren van inmiddels vaste klanten van de verpotdagen. Ook de reacties van de mensen en hoe de planten zich na het verpotten van afgelopen jaar hebben ontwikkeld stemt tot tevredenheid over deze jaarlijkse service.
Elke bezoeker van de verpotservice ontving ook nog een nov-tijdschrift met daarop vermeld de website van de vereniging hetgeen enorm werd gewaardeerd.
Toen we na afloop het aantal verpotte planten telden bleken dit er meer dan 100 te zijn geweest. Een heel goed resultaat dat tot volle tevredenheid stemt, maar als het weer een beetje had meegewerkt dan hadden dit er zeker nog enkele tientallen meer geweest.
We kijken nu al weer uit naar de verpotdagen in 2014 die dan weer met onze tweejaarlijkse tentoonstelling samenvallen.

     
   

NOV - dag 2011

Zaterdag 1 oktober was weer de jaarlijkse NOV - dag in de botanische tuin van Utrecht. Er was veel verkoop heel veel verkoop dit jaar en er was de plantenkeuring waarbij anderhalve keer meer inzendingen waren dan in 2010 maar ook de kwaliteit van de ingezonden planten was hoger. Natuurlijk leent deze dag zich bij uitstek voor het bijpraten met diverse orchideeënvrienden vanuit het gehele land. Ook van Mergelland waren enkele leden met planten voor de keuring gekomen. Na afloop van de keuring bleken er enkele zilveren en vele bronzen oorkondes voor de ingezonden planten te zijn behaald. Een mooi resultaat van onze leden die de planten hebben ingezonden. Toen we na afloop onder een stralende zon onze planten stonden in te laden bleek dit nog een hele klus te zijn. Misschien is er weer erg enthousiast ingekocht. De NOV - dag een dag waar inmiddels een steeds grotere groep orchideeënliefhebbers elk jaar opnieuw naar uit kijkt.

klik op de foto voor vergroting  
     

Barbecue 2011.

Zondag 21 Augustus hield Mergelland voor het eerst in haar bestaan een barbecue. Doordat één van de leden hun riante tuin ter beschikking had gesteld, konden we met de gehele club hier terecht, waarbij we zelfs bij slecht weer niet bang hoefden te zijn, dat het geen doorgang kon vinden. In de tuin stond namelijk een grote loods, die geheel als feestruimte was ingericht. Na eerst een stevige wandeling te hebben gemaakt door de prachtige omgeving van Voerendaal, kon de barbecue worden aangestoken en het vlees gebraden. Het weer was ons zeer gunstig gezind, want het zonnetje legde menigmaal een mooie glans over het vers gebraden vlees. Na nog geruime tijd te hebben nagenoten keerde iedereen tevreden naar huis. We danken de familie Duyzings voor hun initiatief en alle gedane moeite en hopen dan ook, dat deze bbc mogelijk volgend jaar een vervolg krijgt.

klik op de foto voor vergroting  
     
 

Busreis Mergelland 2011.

Op zaterdag 2 juli vertrok een grote groep leden van Mergelland en hun introducés per luxe touringcar naar Duitsland. Daar werd allereerst een bezoek gebracht aan de kwekerij van Lucke in Neukirchen. Hier werden we hartelijk ontvangen met koffie en aardbeiengebak. Er was vervolgens volop gelegenheid om een keuze te maken uit het enorme aanbod van orchideeën. Toen dit gebeurd was, vertrokken we richting Köln om daar de dierentuin en het aquarium te bezoeken. Enkele dames maakten van de gelegenheid gebruik om in de stad te gaan shoppen. Het weer was ons gunstig gezind en toen we dan ook weer huiswaarts keerden, zagen we alleen maar tevreden gezichten. Het uitstapje had voor iedereen wat geboden en was prima velopen.

klik op de foto voor vergroting  
     

 

 

Bijzonderheden:

Kerstviering 2012